To try in Salento / Типичные блюда Саленто

pasta with lobster

Historically, Salento for centuries was a crossroad for many nations and different cultures, that influenced the aspects of daily life, and therefore the food and cuisine, the methods of cooking and ingredients used, causing a real blend of flavors and savors that still give delight to locals and to the tourists of Salento. Also Salento, especially Gallipoli, is famous for the tastiest fresh seafood.

linguine ai ricci

linguine ai ricci

Here are some typical meals to try:

Ciciri e tria – handmade pasta (the part of which is boiled and the other part if fried) topped with chickpeas

La frisa – dry wheat flower dough, which is put in water, and then topped with tomato, oregano and olive oil

Minchiareddhi – type of homemade pasta

Municeddhri – stewed snails

Mustaccioli – typical sweets, made of flour, sugar, almonds, lemon, cinnamon, honey and other flavorings

Orecchiette – type of handmade pasta

Parmigiana di melanzane alla salentina – eggplant parmezan

Il pasticciotto – typical sweets, made of shortcrust pastry with cream

I pezzetti di cavallo – small pieces of horse meat cooked in tomato sauce

il rustico

il rustico

Pittule – fried yeasted pastry with different stuffing

La puccia – bread with black olives, which can be stuffed with any ingredients you choose

Purè di fave bianche con le cicorie – smashed white beans with chicory

I ricci (sea urchines) – to eat fresh (raw) or with pasta (linguine ai ricci)

Il rustico – a puff pastry stuffed with bechamel, mozzarella and tomato, an excellent snack typical in Salento

Le sagne ‘ncannulate – kind of long and narrow rolled handmade pasta with tomato

Типичные блюда Саленто

La puccia

La puccia

Исторически сложилось так, что Саленто на протяжении веков был местом пересечения многих народов и разных культур, которые повлияли на аспекты повседневной жизни, и, следовательно, на еду и кухню, способы приготовления пищи и использование ингредиентов, результатом чего стало особенное сочетание вкусов и ароматов, которые доставляют удовольствие местным жителям и туристам Саленто. Также Саленто, в особенности Галлиполи, славится самыми вкусными свежими морепродуктами.

mustaccioli

mustaccioli

Вот некоторые типичные блюда, которые стоит попробовать:

Ciciri e tria – сделанная вручную паста (одна часть которой варится, а другая часть жарится) с нутом

La frisa – сухое запеченное тесто из муки грубого помола, которое помещается на минуту в воду, затем достается, и сверху кладутся помидоры, орегано и оливковое масло

pittule

pittule

Minchiareddhi – тип сделанной вручную пасты

Municeddhri – тушеные улитки

Mustaccioli – типичные сладости, сделанные из муки, сахара, миндаля, лимона, корицы, меда и других специй

Orecchiette – тип сделанной вручную пасты

Parmigiana di melanzane alla salentina – баклажаны с пармезаном

Il pasticciotto – типичные сладости, изготовленные из песочного теста с кремом

la frisa

la frisa

I pezzetti di cavallo – небольшие кусочки конины, приготовленные в томатном соусе

Pittule – жареное дрожжевое тесто с различными начинками

La puccia – хлеб с черными оливками, с начинкой на Ваш выбор

Purè di fave bianche con le cicorie – пюре из белых бобов с цикорием

I ricci (морские ежи) – есть свежими (сырыми) или с пастой (linguine ai ricci)

Il rustico – слоеное тесто с начинкой из соуса бешамель, сыра моцарелла и помидоров, отличная типичная закуска в Саленто

Le sagne ‘ncannulate – вид длинной и узкой сделанной вручную пасты с томатами

Advertisements

6 thoughts on “To try in Salento / Типичные блюда Саленто

  1. Hi kristina
    Looking these pics i’m already tasting in my mind such food! 🙂
    I’m looking forward to be there soon
    Bye

    • Hi Michael,
      I am glad you liked the pictures:) in reality it looks even better, and the smell can make you crazy:)
      anyway, if you are interested in something particular for your vacation, or if you have any questions about Salento, let me know…

  2. Christina, do you promise to make a feast of feasts when I visit you there? 🙂
    but no морских ежей, плиз )))

  3. Hi kristina
    I’m really surprised about this post!
    Your work frankly speaking is impressive
    Congratulations again

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s